Élménysziget Akadálymentes honlap
Facebook Profil
Értesüljön Ön is elsőként legújabb ajánlatainkról a FACEBOOK-on.
Jelölje be ismerősnek a következő profilt:
"Turisztikai És Szabadidő Központ"
Paintball

PAINTBALL

Csapatépítésre, osztálykirándulásra, táborozókra optimalizálva.

Tiszaliget élménysziget! (EFOP-1.2.12-17-2017-00002) projekt honlap megtekintéséhez kattintson ide.
Megjelent! Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 20 éve
Megtekintéshez kattintson ide

Rólunk írták

Miniszter a táborban
Ritka vendég élvezte csütörtökön a szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány balatonszepezdi diáktáborának vendégszeretetét. A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, Jánosi György látogatott az üdülőhelyre, hogy személyesen tájékozódjon az üzemeltetők munkájáról.

A minisztert, Bíró Árpád a fenntartó szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány ügyvezető igazgatója, Botka Lajosné, a szervezet kuratóriumának elnöke és Németh Ferenc a Magyar Ifjúsági Szállásadók Szövetségének főtitkára kalauzolta a táborban. Jánosi György a létesítmény megtekintése után megkóstolta a tábori menüt is. Az ebéd után Botka Lajosné a közalapítvány működéséről, míg Bíró Árpád a munkaszervezet tevékenységéről tájékoztatta a vendéget. Németh Ferenc pedig a szakma összefogásának jelentőségét és az európai uniós csatlakozásig elvégzendő feladatokat taglalta. Eközben a Varga Katalin Gimnázium diákönkormányzatának ifjú képviselői is gyülekezni kezdtek, hiszen a délután hátralévő részében ők voltak Jánosi György beszélgetőtársai. A testület vezetője, Pafféri Zoltán elmondta: háromnapos szepezdi tartózkodásuk célja, hogy meghatározzák az új tanév feladatait. A diákokkal folytatott kötetlen eszmecsere során a tárca első embere terveiről is beszélt. - Ezen a héten igyekszem felmérni az országban működő táborok helyzetét és az üzemeltetőkkel közösen megoldást találni ezek életben tartására. Gondolkodunk például egy központi szervezet létrehozásán, amelynek a már nem működő létesítmények életre keltése lenne a feladata. Ezenkívül elkezdődtek a táboroztatási normatíva rendszer kidolgozásának előkészületei is. Az a célunk, hogy nyaranta mindegyik iskoláskorú gyermek számára elérhető álom legyen egy hét üdülés az ország ifjúsági szálláshelyeinek valamelyikében.

(Új Néplap 2002. VIII. 31.)

Tíz napra feledték a rettegést

Másfél héten át közel félszáz német gyermeknek szórakoztató programok tömkelegével igyekezett feledhetővé tenni az alig két hónapja átélt árvízi katasztrófa emlékeit a szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány. Az Elba-parti Drezda környékén élő gyermeket a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban láták vendégül. A szolnoki ifjúsági tábor azonban csupán a fiatalok főhadiszállása volt, ahonnan azonban vendéglátóik kíséretében szinte minden reggel "kirajzottak", hogy a szervezők jóvoltából és két helyi cég, valamint a Napsugár Gyermekház támogatásának köszönhetően esténként újabb és újabb élményekkel gazdagodva térjenek nyugovóra.

(Jászkun Krónika 2002. X. 25)

Támogatnak

Idén összesen 1,4 millió forinttal segíti a hátrányos helyzetű szolnoki fiatalok felsőfokú tanulmányait a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány. Az ösztöndíj-támogatásra még várják a pályázatokat. A szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány évről-évre igyekszik segíteni a szociálisan rászoruló szolnoki fiatalok főiskolai, egyetemi tanulmányait. A pályázatok elbírálásánál a rászorultság mellett a tanulmányi eredményt veszik számításba - mondta el a közalapítvány igazgatója. Bíró Árpád ugyanakkor jelezte, még várják a diákok pályázatait, melyhez az adatlapokat a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban igényelhetnek. A sikeresen pályázóknak tanulmányaik befejezte után kell megkezdeni a kamatmentesen nyújtott ösztöndíj-támogatás visszafizetését.

(Új Néplap 2002. X. 28.)

Mélyponton az ifjúsági turizmus

Minden eddiginél nagyobb támogatást nyújtott a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetéséhez a szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány. Mindezt úgy, hogy az alapítványt sem kerülte el az idegenforgalom visszaesése, így idén a korábbi esztendőknél nehezebb gazdasági körülmények között gazdálkodtak.

A közalapítvány összesen 3,7 millió forint támogatást nyújtott a rászoruló iskolások nyári táboroztatásához. A kedvezmények révén összesen 17 csoport töltött el egy-egy hetet a Balaton partján. Emelkedett a teljesen ingyenesen üdülésben résztvevők száma is. Míg tavaly megyeszékhely jól tanuló, de szociálisan hátrányos helyzetű általános iskolásainak egy 45 fős csoportja táborozott Balatonszepezden közül, most 63 kisdiák és nevelőik vakációját tette felejthetetlenné a közalapítvány. Bíró Árpád igazgató szerint mindezt úgy érték el, hogy az elmúlt esztendőknél nehezebb körülmények között gazdálkodott. A közalapítvány támogatásaihoz a 320 balatoni és ugyanennyi szolnoki szálláshelyük forgalma szolgál alapul. Az idegenforgalom visszaesése így érzékenyen érintette az alapítványt, még akkor is, ha az elmúlt évhez képest stagnált a forgalmuk, szemben országosan tapasztalható 8-10 százalékos csökkenéssel. A tendenciák azonban kedvezőtlenek, 1998-as csúcs óta ugyanis egyre kevesebb éjszakát töltöttek a közalapítvány szálláshelyein a vendégek. Az igazgató szerint a visszaesés oka hogy mind kevesebb kormányzati támogatás jutott az ifjúsági turizmusra. Ugyanakkor a forint megerősödésével a külföldön drágább lett az Magyarország. Így több lengyel és német csoport választotta úti célul az Európai piacon idén megjelent Bulgáriát és Romániát. Mindezt jól jelzi, hogy szolnoki turisztika központban 1998 júliusi hat és félezer idén nyárra 1600-ra csökkent külföldi vendégéjszakák száma. A gondokat tovább fokozta a minimálbér emelés miatt a kiadások megnövekedése. Mindezek úgy tudták ellensúlyozni, és növelni a karitatív célokra fordított összegeket, hogy elmaradtak a nagyobb felújítások. Bíró Árpád azt reméli, hogy az ifjúsági turizmus ismét a kormányzat látókörébe kerül. Erre utaló jelnek tartja, hogy a központi költségvetés támogatásával a téli szünetben két száz fős rászoruló gyermekekből álló csoport tölt öt-öt napot a alapítvány tiszaligeti táborában. A turizmusra szánt költségvetési forintok növekedésében bízva jövőre belépnek üdülési csekket elfogadó szálláshelyek közé is, vállalva az ezzel járó adminisztrációs terheket. Ugyanakkor a alapítvány munkaszervezetének gazdasági társasággá átalakítását s tervbe vették, így ugyanis számoz olyan pályázati forráshoz férhetnek hozzá, amihez alapítványként nem.

(Új Néplap 2002. XI. 19.)

Magasra tett mérce

Háromnapos versenysport rekkenő hőségben, embert próbáló feladat. Ám a Turisztikai és Szabadidőközpontban a hét végén rendezett korosztályos díjugrató magyar bajnokság elsősorban a lovaknak volt megerőltető, még akkor is, ha ezúttal a legfiatalabb nemzedék "terhelte" a kánikulában a hátukat.

Szolnokon kívül még nem rendeztek díjugratásban utánpótlás magyar bajnokságot, és ez még abban az esetben is elismerésre méltó, ha csak néhány éve jegyzik a korosztályos versenyeket megyeszékhelyünkön. Az idei magyar bajnokság is legalább olyan magas színvonalon zajlott, mint amennyire a hőmérő mutatója emelkedett a három nap során. A nehezen elviselhető melegben azonban remekül teljesítettek a paripák, s csak gazdáik erélyességén és tapasztalatán múlott, hogy miként és milyen gyorsan veszik együtt az akadályokat. Nos, a zagyvarékasi Lukács Edina remek tempóban vette, s bár a két hete középiskolás magyar bajnokságot nyert 16 esztendős leányzó az ifjúságiak között ezúttal a második helyen végzett King's Boy nevű lovával, a vigaszágon Olga nyergében már nem talált legyőzőre.
- A rövid múltra visszatekintő utánpótlás magyar bajnokság szerkezete természetesen újszerű - adott összegzést a rendezvényről dr. Burucs Balázs szövetségi kapitány. - A szakág fejlődése érdekében a 10-12 éves korosztályban tömegesíteni szeretnénk, fentebb pedig a minőségre fektetjük a hangsúlyt. Remélhetően jövőre ugyancsak Szolnokon lesz a bajnokság, mert ennek a helyszínnek az adottságai minden tekintetben kiválóak, miközben magasra is tették maguk számára a mércét a szervezők - tette hozzá.
Bíró Árpád, a megyei lovasszövetség elnöke is értékelte a látottakat: - Tény, hogy a lovassporthoz két dolog szükségeltetik: egyrészről tehetséges versenyző, másrészt nagy értékű, nagy tudású ló. A magyar bajnokság végeredményében nagy szerepet játszott a favoritok sérülése, fáradtsága. Így a bajnokesélyesnek hitt versenyzők még izgalmasabbá tették a döntőt, hiszen lovaik nem voltak kellő partnerek - vélekedett Bíró Árpád.

(Új Néplap 2003. augusztus 25.)

Ajándék vakáció

Hátrányos helyzetű diákok a Balatonnál

A Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány immár öt éve próbálja felejthetetlenné tenni a vakációt a hátrányos helyzetű kisdiákoknak. Jó voltukból idén negyven általános iskolás tölthet egy hetet a Balatonnál.

Öt szolnoki általános iskola "delegálta" azt a negyven hátrányos helyzetű diákot, aki hétfőtől egy hetet tölthet el Balatonszepezden. A táborban szakképzett pedagógusok vigyáznak majd a gyerekekre. Az utazást, a szállást, az étkezést, a strandbelépőt és egy kirándulás költségét - az elmúlt évekhez hasonlóan - teljes egészében az alapítvány állja, így az nem kerül semmibe a családoknak - tudtuk meg a közalapítvány igazgatójától.
Bíró Árpád elmondta: bár az elmúlt évet veszteséggel zárták, ám munkaszervezete vállalta, hogy biztosít minden feltételt, amellyel a kuratórium idén is folytathatja az elmúlt években megszokott karitatív programokat. A 2002-ben keletkezett hiányt a kiadások csökkentésével, illetve a marketingmunka megerősítése révén a bevételek növelésével kívánják lefaragni.
Az idei esztendőről szólva az igazgató kifejtette: a közalapítvány kiemelt szerepet kapott a kormányzat gyermeküdültetési programjában. Összesen két és fél ezer vendégéjszakát rendeltek meg a szolnokiaktól, ami több millió forintos árbevételt jelent. Visszatértek ugyanakkor régi partnerek is - lelki, lovas- és gólyatáboroknak adtak otthont -, ami minden eddiginél nagyobb árbevételt eredményezett az év eddigi időszakában.

(Jászkun Krónika, 2003. augusztus 8.)

Felújítják a gyermektáborokat

"Kell egy hely" címmel indul jövőre program

Jövőre mintegy egymilliárd forintot fordít majd az állam a gyermektáboroztatás támogatására, s jelentős összeggel kívánják segíteni az ifjúsági szállások és táborok felújítását is.

A fentieket tegnap Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter mondta el a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidőközpontban tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: tavaly mintegy ötven-hatvanezer gyermek táborozásának támogatásához járult hozzá a költségvetés. Decemberben egy százhúszmillió forintos program keretében ötezer, döntően hátrányos helyzetű diák táborozását könnyítették meg, amely csak mérsékelt vagy semmilyen hozzájárulást nem igényelt a résztvevőktől. A nyári program kettőszázötven millió forintból valósult meg. Ennek keretében tízezer, részben határon túli fiatal nyaralását oldhatták meg, s ebben az esetben csupán az útiköltséget kellett állniuk az egyes családoknak. Volt egy másik támogatási forma is, amely napi ezerötszáz-kétezer forinttal járult hozzá a diákok pihenéséhez. Ebben a konstrukcióban az önkormányzatok és a szülők voltak a társfinanszírozók.
Gyurcsány Ferenc elmondta, tapasztalataik szerint az érintett korosztály 20-22 százaléka, azaz csaknem kettőszázezer fiatal önerőből nem tud elmenni nyaralni, ezért a fenti kezdeményezések folytatása, bővítése a cél. Jövőre hozzávetőlegesen egymilliárd forintot fordítanak majd a gyermektáboroztatás támogatására. "Kell egy hely" címmel olyan program indul, amely többek között az ifjúsági szálláshelyek felújítására koncentrál. Erre a célra háromszáz-négyszázmillió forintot költ majd az állam.
A miniszter végül kitért arra is, hogy a tervekhez szükséges pénz biztosítva lesz, hiszen a tárca ifjúsági célra jövőre várhatóan ötven százalékkal költhet többet, mint idén.

(Új Néplap, 2003. szeptember 20.)

Nyeregben az utánpótlás

Ha Szolnok, akkor lovasnapok. Augusztusban hagyománnyá váltak megyeszékhelyünkön a díjugrató versenyek, ahol elsősorban az utánpótlás mutatja meg, mire képes. Már jó előre kijelenthetjük, nagyon sokra képes, ősi lovas nemzet lévén a génjeinkben hordozzuk a ló és a lovaglás szeretetét. Augusztus 22-23-24-én mindez megtapasztalható a Korosztályos Országos Díjugrató Magyar Bajnokságon, melynek helyszíne a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központ.

- Immáron második alkalommal nyertük el a Korosztályos Országos Díjugrató Magyar Bajnokság rendezési jogát. Ez egyfajta presztízs, másrészt komoly kihívás a szervezést illetően - fogalmazza meg érzéseit Bíró Árpád, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Lovas Szövetség elnöke, az utánpótlás díjugrató magyar bajnokság főszervezője, a rendezvénynek helyt adó szolnoki Turisztikai és Szabadidő Központ igazgatója.
- Korábban a tanintézetek országos bajnokságát is mi bonyolítottuk le, így elmondhatjuk magunkról, kitüntető figyelmet fordítunk a díjugrató utánpótlásnak. Hazánkban a lovassport, úgy tűnik, újra visszanyeri régi méltóságát, s ehhez színvonalas rendezvényekkel szeretnénk hozzájárulni. Központvezetői kinevezésem óta, 1997-től minden esztendőben egy-egy lovasversenyt igazgatunk, s ha minden a tervek szerint halad, úgy jövőre már két nívós lovas rendezvénynek leszünk a házigazdája. Őszinte óhajunk, hogy a Tiszaligetbe ellátogató vendégek a ló és a lovaglás ünnepének érezze az együtt eltöltött három napot. Ehhez kívánok az érdeklődőknek remek szórakozást, a versenyzőknek pedig eredményes szereplést!
Természetesen kilátogat a Tiszaligetbe Juhász Zoltán, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke is. A szakvezető a korábbi, Szolnokon megrendezett korosztályos bajnokságok tapasztalataiból merítve elmondta, bízik abban, hogy megyeszékhelyünk ismét egy színvonalas lovas eseménynek lesz a házigazdája.
- A Turisztikai és Szabadidő Központ ideális helyszíne a díjugrató bajnokságnak. Az a tény, hogy ezt a területet fiatalok birtokolják, alátámasztja, hogy a legelőnyösebb közeget választottuk ki a korosztályos rendezvénynek. Korábban hiánycikk volt a versenynaptárunkban a díjugrató utánpótlás bajnokság. Ezt az űrt pótoljuk néhány éve, hiszen természetesen ismert a közvélemény előtt, hogy minden sportágban a tehetséges fiatalok közül kerülnek ki a későbbi bajnokok. Nem elvetendő rendezőelv az sem, hogy a lovassportoknak is személyiségformáló hatása van, mégpedig határozottan pozitív mutatókkal. Egyébként a hazai lovasélet változóban van. Már csak foltokban van jelen ősi lovas nemzet mivoltunk, s bizonyos szempontból immáron nekünk kell példát vennünk más, fejlettebb lovaskultúrájú országoktól. Mint éppen Angliától, ahol nem a klasszikus klubéletben zajlanak a különféle rendezvények és versenyek, hanem a sport időigényessége miatt a családok vették át az egyesületi szerepet - fogalmazott Juhász Zoltán.
A Westel Mobil Távközlési Részvénytársaság a Korosztályos Országos Díjugrató Magyar Bajnokság főszponzora. A szolnoki bajnokságot nem első alkalommal támogatja a Westel, s a miértre Ecseki Edit régióvezető válaszol:
- A Westel támogatási politikájában a sport kiemelt helyen szerepel. A sportról a mozgás, a haladás, a győzelem szavak jutnak elsőként eszünkbe, s ha úgy tetszik a mobilitás. Cégünk igyekszik azokat a közönségkapcsolatokat támogatni, amely önmagában is kuriózum. Szolnokon például évente egyetlen magas szintű lovasversenyt rendeznek, mondhatni ez a megyeszékhely egyik specialitása. A lovassport egyébként is olyan terület, amelyet, ha csupán a nemzetközi szinten is kiemelkedő magyar öttusázást tekintjük, megtérülő befektetése a Westelnek. S mivel a versenyszintű sport támogatása egy piacvezető cég filozófiájába tökéletesen illeszkedik bele, így a szolnoki korosztályos lovasversenyeknek is több éve vagyunk a támasza - mutat rá Ecseki Edit.

Egy másik főtámogató az MB-AUTO Magyarország Kft. Jackanin Zsolt, a Mercedes Benz márkát forgalmazó szolnoki Alfa Autójavító Kft. ügyvezető igazgatója ekképp fogalmazta meg a gyönyörű lovak és az utolérhetetlen lóerők közötti kapcsolatot:
- A lovasversenyek a lovak pompázatos látványával, kirobbanó erejével, fejedelmi viselkedésével a prémiumsporthoz tartoznak. Ugyanezen jellemvonások miatt emelkedik ki a versenytársak autói közül a Mercedes. A minőség és az igényesség jellemzi lovat és lovasát, gépkocsit és tulajdonosát egyaránt. A lovassportot művelők közül többen a Mercedes vevőkörébe tartoznak, így a szolnoki Korosztályos Országos Díjugrató Magyar Bajnokság támogatása természetes, szinte ösztönszerű cselekedete volt cégünknek. Az általános nézetekkel ellenkezőleg, mint ahogy a paripák ára, úgy a Mercedes autók ára sem magas, csupán a különleges minőséget kell megfizetniük gazdáiknak - hangsúlyozta Jackanin Zsolt.

(Új Néplap 2003. augusztus 18.)

Ösztönzés

A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány évről-évre igyekszik segíteni a szociálisan rászoruló szolnoki fiatalok főiskolai, egyetemi tanulmányait. Idén összesen egymillió forintot osztanak szét a nappali tagozaton tanuló diákok között. A pályázatok elbírálásánál a rászorultság mellett a tanulmányi eredményt veszik számításba. Várják a diákok pályázatait, melyekhez adatlapok a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban igényelhetők.

(Új Néplap 2003. szeptember 29.)

Vendégcsábító beruházás

Megújul a Turisztikai és Szabadidő Központ

Megújul a Turisztikai és Szabadidő Központ egyik, 84 férőhelyes szállásblokkja. A 15 millió forintos beruházás első ütemét tegnap adta át Tokár István, a megyei közgyűlés elnöke és Botka Lajosné polgármester.

A környezet, a Tisza közelsége, a tiszta levegő mellett a mostani beruházás is növeli a Turisztikai és Szabadidő Központ vonzerejét - fogalmazta meg Tokár István köszöntőjében. Minderre szükség is van, véli a tábort működtető Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány igazgatója. Bíró Árpád szerint versenyképességük megőrzéséhez elengedhetetlen volt a szálláshelyek korszerűsítése, mely költségeinek felét a megyei Területfejlesztési Tanács pályázatán sikerült előteremteniük, így csupán a másik felét kellett a közalapítványnak állnia. A 15 millió forintos beruházással teljes egészében megújul a tábor egyik nyolcvannégy férőhelyes szállásblokkja. A most elkészült első ütemben egy negyvenkét ágyas altábort korszerűsítettek. A felújítás tovább folytatódik.

(Új Néplap, 2004. február 20.)

Megújult az ifjúsági tábor

Idén már a második altábort korszerűsítették a Turisztikai és Szabadidő Központban. A tegnap átadott ötvenhat férőhelyes szállásblokk rekonstrukciója az Oktatási Minisztérium támogatásával valósult meg.

Az oktatási tárca támogatásával indult tavaly az a program, mely az erdei iskolák infrastruktúrájának kialakítását tűzte ki. Erre a célra összesen 170 millió forintot különített el a minisztérium, melyből 31 létesítmény korszerűsítését támogatták. A sikeresen pályázók között volt a szolnoki Turisztikai és Szabadidő Központ is, amely évek óta otthont ad erdei iskolai programoknak. Az 5,6 millió forintos pályázati támogatás csaknem nyolcvan százalékát fedezte a beruházásnak - tudtuk meg a tábort működtető Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány igazgatójától. Bíró Árpád elmondta: a 7,3 millió forintra rugó korszerűsítés során az egyik 56 férőhelyes szállásblokkban nemcsak az épületek újultak meg, hanem egy környezetbarát, energiatakarékos fűtési rendszert is kiépítettek. Ez már a második altábor, melyet az idén felújítottak. A Területfejlesztési Tanács hozzájárulásával ugyanis két hónapja korszerűsítettek egy másik altábort. A munkák pedig nem állnak le, hiszen szeptemberre befejeződhet a harmadik szállásblokk rekonstrukciója is. Az igazgató szerint mindezek a beruházások elengedhetetlenek a versenyképességünk megőrzéséhez.

(Új Néplap, 2004. április 15.)

Nincs akadály az elnökség előtt

Három esztendeje alakult újjá a megyei lovas szövetség elnöksége, amely Bíró Árpádot választotta elnöknek. Vajon milyen munkát végeztek az azóta eltelt időszakban? - kérdeztük az elnököt.

- A legfőbb feladataink voltak, hogy megerősítsük pénzügyi kondíciónkat, nagyobb hangsúlyt fektessünk a szakmai képzésre, valamint meglévő anyagi forrásainkból olyan eszközöket vásároljunk, melyeket a célnak megfelelően tudunk használni.

- Ezekből mi valósult meg?

- Mindenféleképpen előre lépésről tudunk beszélni, hiszen pénzeszközeink közel három és félszeresére emelkedtek. Természetesen mindez azt jelenti, hogy továbbra is nagy beosztással élünk, de igyekszünk megvalósítani terveinket. Arra törekszünk, hogy a sportolók, a nézők és a szponzorok bűvös hármasa egyaránt érezze, hogy a sportág fejlődésnek indult. Nagyon fontos a jól szervezettség, mert e nélkül képtelenség működni, nívós versenyeket rendezni.

- Mi kell ahhoz, hogy a közönség jól érezze magát?

- Az, hogy kulturált körülmények között élvezhesse végig az eseményeket. Ennek érdekében három esztendővel ezelőtt a Turisztikai és Szabadidő Központ megvásárolt egy 400 fős mobil lelátót, amelyet a versenyeken rendszeresen lehet használni. Kialakítottunk egy 15 akadályból álló ugróparkot, amely részben a szövetség tulajdonát képezi, melyet minden versenyrendező szakosztály bérleti díj ellenében használhat. Az idén már fotócellás időmérésre, illetve a közönség által is látható kijelző felszerelésre is lesz lehetőségünk. Ebben a koprodukcióban részben magánszemélyek, részben a szövetségi tulajdon ötvöződik.

- Jó ez így?

- Igen, mert szövetségünknek nem kellett pénzeszközöket fordítani a beszerzésre és a folyamatos üzemeltetésre, a bérleti díjból a vállalkozó bizonyos százalékot fizet, amely tovább gyarapítja bevételeinket. 4

- A szakmai képzéssel sikerülte előre lépniük?

- Mindenféleképpen, hiszen támogatjuk a bíróképzést, mert egyértelmű, hogy korrekt versenyeket csak jó kvalifikált bírók tudnak levezetni.

- Legutóbb arról adtunk hírt, hogy új szakág alakult Önöknél.

- Igen. A fogathajtók, mint önálló szakág működnek körünkben. Én azt gondolom, hogy mindez elismerés számunkra, hiszen évek óta jó munkát végeznek.

- Hamarosan indul a szezon, milyen tervekkel vágnak neki?

- Ebben az évadban 11 díjugrató versenyt rendezünk, ebből szakmailag a legerősebb a három korosztály részére kiírt magyar bajnokság lesz, amelyet augusztus végén a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központban rendezünk meg, valamint a szintén hagyományos jászberényi Elektrolux Kupa számít majd nagy érdeklődésre.

(Új Néplap, 2004. április 16.)

A turista és a rossz szájíz


Az uniós csatlakozás nyomán akár tíz százalékkal több hátizsákos turista érkezhet hazánkba. Ám hogy ne riasszuk el a vendégeket, égetően szükség volna az ifjúsági szálláshelyek korszerűsítésére.

Az uniós csatlakozással a külföldi fiatalok körében megnő az érdeklődés hazánk iránt. A közösség ugyanis támogatást nyújt az unión belüli osztálykirándulásokhoz, táborozásokhoz. Mindezek eredményeképpen akár tíz százalékkal is emelkedhet a hátizsákos turisták száma - vélekedett Szolnokra látogatva az Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) főtitkára. Németh Ferenc szerint könnyen visszájára is fordulhat a folyamat, ha rossz szájízzel indulnak haza a vendégek. Márpedig a Magyarországon működő ifjúsági szálláshelyek többségének színvonala messze elmarad a nyugat-európaiaktól.

Égetően szükség volna a táborok, a szálláshelyek fejlesztésére. Az ifjúsági turizmus nyereségtermelő képessége igen alacsony, ezért a modernizálást pályázati források nélkül szinte lehetetlen megoldani. E tekintetben azonban mostohagyermek az ifjúsági turizmus. Több területhez - oktatás-, a szociál- és ifjúságpolitikához - is kapcsolódik, ám igazán senki nem érzi sajátjának. Az idegenforgalommal foglakozók pedig még nem ismerték fel, hogy gyermekkorában válik turistává az ember.

Vannak persze kedvező példák is. Így például a szolnoki Turisztikai és Szabadidő Központ, mely az Alföld kiemelt ifjúsági szálláshelye. A működtető Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány több pályázaton is sikerrel szerepelt, és erőteljes fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt évben. Mindennek eredményeként a tiszaligeti tábor rendelkezik a legjobb infrastruktúrával a térségben - fogalmazta meg a szakember. Németh Ferenc érdeklődésünkre elmondta: a szolnokiakra a szövetség nemcsak mint szálláshely-, programszervező, hanem ifjúsági centrumként is számít, ahol minden fontos tudnivalóhoz hozzájuthatnak a hátizsákos turisták.

(Új Néplap, 2004. május 11.)

Káprázat és mosoly

Grátisz-kölykök a gyermeknapon

Tűzoltó, rendőr, vagy katona, sőt az Internet jóvoltából akár vadakat terelő juhász is lehetett minden iskolás, aki kilátogatott a gyermeknapi rendezvényre. No, meg tapsolhatott a Grátisz-gyermekfotóverseny győzteseinek.

Igazi káprázatban volt része a Városi Művelődési és Zenei Központ előtti térre kilátogatóknak. A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány rendezvényén a különböző kreatív játékok mellett volt mászófal, Toldy-kondi, de játékos formában bűn-, és baleset-megelőzési ismereteiket is bővíthették a gyermekek.

A színpadon a megyeszékhely általános iskoláinak produkciói, játékos vetélkedők váltották egymást. Tapsolhattak a kicsik és nagyok a Léghajó Színház és az Aranyszamár Színház műsorának, a Fresh együttesnek.

(Új Néplap, 2004. június 01.)

Parádés döntők a Tiszaligetben
Lovassport

Az elmúlt hét végén a szolnoki Turisztikai és Szabadidőközpontban rendezték meg a korosztályos országos díjugrató bajnokságot. A honi utánpótlás egyik legnagyobb seregszemléjének immár harmadik alkalommal adott otthont a tiszaligeti létesítmény.

Bene Mihály Bestia nyergében a középmezőnyben végzett FOTÓ: CSABAI
Pénteken még nagy bajban voltak a szervezők, hiszen a mostoha időjárás alaposan áthúzta számításaikat, ugyanis aznap délután kénytelenek voltak felfüggeszteni a versenyt. Szerencsére szombaton minden jóra fordult és gond nélkül folytatódhattak a küzdelmek, melynek során a döntőbe jutás volt a tét a lovasok számára. Ezen a napon is szépszámú közönség látogatott ki a Turisztikai és Szabadidőközpontba, de a vasárnapi záró napon csúcsközönség vette körül a centerpályát. A közel száz versenyző, akik 128 lóval érkeztek a helyszínre, hatalmas küzdelmet vívtak a helyezésekért.

Minderre bizonyságul, hogy a korosztályokban csak összevetés után dőlt el a helyezések sorsa. Mint azt Bíró Árpád versenyigazgató elmondta, minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a versenyzők a pályán és a pályán kívül kifogástalanul érezzék magukat. Viszonzásképpen a lovasok és négylábú társaik kitűnő színvonalú viadalt produkáltak a Tiszaligetben, melynek legjobbjai lapunk kiadója, az Axel Springer-Magyarország Kft, Szolnok megyei irodájának díjait vehették át.

Az országos bajnokság eredményei: Utánpótlás korosztály: 1. Tóth Balázs (Casino) Wiltfang LK, 2. Schmidt Klára (Gastrotherm Nutella) Budapesti LK, 3. Kovács Viktória (Primo) Viktor-i SE. Ifjúságiak: 1. Bönge Ferenc (Amazon) Esztergomi LSE, 2. Papp Dóra (Lady Christine) Wrangler LK, 3. Várszegi Zsófia (Szilárd) Aranyági Ménes, ... 8. Debreczeni Dóra (First) Technotext SE, ... 14. Ugrin Ildikó (Papagena) Zagyvamenti LSE, ... 27. Lukács Edina (Olga) Technotext SE. Serdülők: 1. Kovács Henri (Ragyogó) Morris LK, 2. Bandi Barbara (Szabina) Top-Milk Kft., 3. Nagy Eleonóra (Tirza) Ceglédi LK, ... 7. Muhari Csilla (Twist) Szolnoki LK. Gyermek: 1. Biharvári Attila (Carrado) R&H LK, 2. Bényei Bettina (Ajándék) Equidom LK, 3. Suhajda Júlia (Sóhaj) Bálint 2001. Kft. LK. Vigaszdíj: 1. Lukács Edina (Samanta), 2. Kovács Henri (Grünholz Casper), 3. Szilágyi Réka (Cenzo) Dunaharaszti LSE, ... 18. Debreczeni Dóra (Agropoint Moha).

VÉCSÉ

(Új Néplap, 2004. augusztus 31.)

A foci és a strand vonzó NYÁRI NAPKÖZISEK

Itt biztosan nem unatkozunk Az előző évekhez hasonlóan a város különböző pontjairól naponta autóbuszjáratokkal gyűjtik össze a szolnoki napközis tábor résztvevőit. A különféle játékok, vetélkedők mellett strandolás, mozilátogatás, sőt nagyobb kirándulások is szereplenek a programok között. Fodor BeátaAz elmúlt esztendőkhöz hasonlóan vakáció idején várják a szolnoki általános iskolásokat a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidőközpontban - mondta el a szervező Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány igazgatója. Bíró Árpádtól megtudtuk, hogy a napközis tábort ezúttal is támogatta az önkormányzat. A gyerekekre pedig, mint minden nyáron, most is szakképzett, a táboroztatásban már gyakorlatot szerzett pedagógusok felügyelnek. - Nem csak felügyelünk rájuk - tudtuk meg Rátkainé Hegedűs Ilonától. A tábor vezetője elmondta, számos színes programmal készülnek. Délelőtt futóverseny, foci, akadályverseny, kézműves-foglalkozások, sőt táncház várja a gyerekeket. - Színi eladásokat is láthatnak. A szegedi Miniszínpad, a Grimbusz és a helyi Rivalda színház tagjai is fellépnek nálunk. A diákok igénylik a filmvetítést is, ezért gyakran különbusszal bemegyünk a Tallinn moziba is. Mindezért nem kell külön fizetniük a szülőknek - tette hozzá a táborvezető. A megyei foglalkozási ifjúsági tanácsadó iroda munkatársai is jártak a táborban, ahol a felsős tanulóknak pályaválasztási tanácsot adnak. - Nekem azt javasolják, katona legyek - mesélte nevetve Fehér Farkas Attila (Öcsi), aki az idén lesz nyolcadikos a Mátyás Király Úti Általános Iskolában. - De én szakács leszek. Már tavaly is voltam itt, jól éreztem magam, azért is jöttem az idén. Barátokat szereztem, sőt van itt egy csajom is, Letti. Délelőttönként focizunk, és segítek a tanárnőnek, amikor táncház van, mert szeretem a népi táncot.A gyerekek legjobban a délutáni strandolást élvezik. Ha az időjárás engedi, a tiszaligeti strandon lubickolhatnak. Esős napokon ebéd után videót néznek a tábor faházaiban, zenét hallgatnak vagy csoportjátékokban vehetnek részt.- Elsős korom óta kijárok ide - mondta Baranyi Adrien Petra. A Fiumei Úti Általános Iskola hatodikosa elsősorban a fiúkkal labdázik. - A kézműves-foglalkozásokra mindig elmegyek. A kistesóm is itt van, ha nem nyaralunk a családdal, akkor kijövünk. Így nem otthon unatkozunk. Minden kedden egészségügyi ellenőrzést tartanak a városi védőnők. Hogy érdekessé tegyék ezt a napot, vetélkedőket szerveznek az elsősegély, a táplálkozási szokások és a környezetvédelem területén. A Liget úti foglalkoztatóból is jelentkezhettek a táborba halmozottan sérült gyerekek. Mellettük egy nevelő és egy felügyelő van minden percben. A gyerekek és a nevelők is befogadták őket.

Busszal a nyári városi napközibe

A város különböző pontjairól buszjárat indul, amely a napközis tábor résztvevőit gyűjti össze. A Széchenyi-városrészből, az orvosi rendelő elől reggelente fél 8-kor indul az ingyenes járat, ami a Várkonyi téren keresztül, a Tüdőkórház előtt megállva veszi fel a napköziseket. Szandaszőlősről 7.21-kor induló mentrend szerinti 7-es, a vasútállomásról pedig 7.40-kor induló 15-ös busszal juthatnak ki a Tiszaligetbe. Ezekre a járatokra menetjegy váltása szükséges.

Üdítőt és édességet is kapnak

A szolnoki önkormányzat támogatásának köszönhetően a táborozásért a szülők csak az iskolában szokásos étkezési térítési díjat fizetik meg - mondja Bíró Árpád, a közalapítvány igazgatója. A strandolás, a mozi és a színi előadások ingyenesek. A tábor vezetői javaslata alapján a szülők tízórait csomagoljanak, a hőségben gondoskodjanak bőséges innivalóról. Bár a gyerekek naponta kapnak édességet, ásványvizet vagy üdítőt. Újdonságnak számít, hogy a nyár folyamán bármikor csatlakozhatnak a gyerekek. Az igényt egy héttel korábban kell jelezni a helyszínen. Délelőtt futóverseny, foci, akadályverseny, kézműves-foglalkozások, sőt táncház várja a gyerekeket. Délután irány a strand!

(Új Néplap, 2006.08.05.)

Egy tábor, aholha kell, tanítjáka fogmosást isa gyerekeknek

Az egészséges életmódra nevelést tűzte célul az a tábor, melyet megyei ÁNTSZ szervezett cigány gyerekeknek. Az ország minden megyéjéből összesereglett 80 kisdiák jutalomképpen tölthet el egy hetet a szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány balatonszepezdi táborában. Bordásné Ignácz Ildikótól, a program főszervezőjétől megtudtuk: a cigányság körében a magyar átlagnál is rosszabbak a megbetegedési és a halálozási adatok. Éppen ezért a táborban játékos formában, vetélkedők, előadások, beszélgetések során igyekeznek megismertetni a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kábítószer hatását. De szó esik olyan kérdésekről is, mint a helyes táplálkozás, vagy a szájápolás. A programból nem hiányzik ugyanakkor a kirándulás, a sétahajózás és a fürdőzés sem. T. J.

(Új Néplap, 2006.08.19.)

Fogyatékkal élőkettáboroztatnak Szolnokon Tíz művészeti műhelyben több mint száz értelmileg sérült ember táborozik Szolnokon a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központjában a hét elejétől. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett egy hetes alkotótábor programja gazdag lehetőséget kínált egyfelől a sérült alkotóknak, másfelől az őket kísérő pedagógusoknak az alapismeretek megszerzésére.

- Szolnokon először 1998-ban szerveztünk tábort - válaszolt érdeklődésünkre Vörösné Békéssy Klára táborvezető. - Az árvízi időszakokat kihagyva az idei év már a 4. alkalom, hogy megyeszékhelyünk ad otthont a tábornak. Ebben az évben szlovákok, dánok, sőt kameruniak is részt vesznek a műhelymunkákban. A külföldieken kívül 16 magyar csoport érkezik hozzánk egy hétre az ország minden részéből. A sérült embereket tíz műhelyben foglalkoztatjuk hagyományos népi mesterségekre, ezen kívül szórakozató programokat is szerveztünk számukra. A tábor végén színvonalas alkalmi kiállítás nyílik a legszebb munkákból - mondta a táborvezető.

(Új Néplap, 2007.05.24.)

Visszaköltözika Hild térrea gyermeknap

Szolnok központjába, a Hild térre visszaköltözik a városi gyermeknap. Az elmúlt két évben, a művelődési ház átépítése miatt, a szervező Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány tiszaligeti tábora adott otthont a rendezvénynek. Bíró Árpád, a közalapítvány igazgatója elmondta, azért döntöttek úgy, hogy visszatérnek a régi helyszínre, mert oda könnyebben el tudnak jutni a kisgyermekes családok.

A szervezők most sem csak nézőként számítnak a gyerekekre. A vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen harminc produkcióval a város kétszáz általános iskolása is színpadra lép. A társrendezőknek, a Napsugár Gyermekháznak és a Városi Sportcentrumnak köszönhetően nem maradnak el kézműves-, ügyességi játékok sem. Ugyanakkor sztárvendégek sorával is találkozhatnak majd az érdeklődők, hiszen egy nap alatt három koncertet is tartanak. Fellép a Cécó együttes, Oláh Dani és Desperados. A programok - az elmúlt évekhez hasonlóan - ingyenesek. T. J.

(Új Néplap, 2007.05.25.)

Konzerveket osztanak a rászoruló családoknak Szolnok több városrészében

- Mit is mondhatnék? Nagy köszönettel tartozunk az illetékeseknek azért, hogy kiegészítik azt a kicsit, ami otthon van. Tudjuk, ezek a konzervek csak néhány hétre elegendők, ám a városvezetés igyekezete mindenféleképpen dicséretes - mondta félszegen Cserenyiné Barát Julianna. A 26 esztendős, háromgyermekes kismamát a minapi konzervosztáson kaptuk tollvégre. A szolnoki önkormányzat által kezdeményezett akcióra a hét elején az Újvárosi Általános Iskolában került sor. Hegmanné Nemes Sára alpolgármester és Szalay Ferenc polgármester is segítettek a konzervek szétosztásában. E napon 175 gyermek számára 5200 doboz élelmiszert adtak át a városvezetők és a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ Módszertani Gyermekjóléti Központ munkatársai.

- A nyári szünetben is kerüljön meleg étel a gyermekek tányérjába - hangsúlyozta az esemény fontosságát Szalay Ferenc polgármester. - A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolások számára, több mint 7 millió forint értékben, több mint 20 ezer darab melegíthető konzervet biztosít önkormányzatunk. Az élelmiszer folyamatosan érkezik a gyártóktól, a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány rövid raktározás után Szolnok hat városrészében, különböző időpontokban gondoskodik a hatféle étel szétosztásáról. Az előzetes felmérések alapján 679, többségében 10 év alatti rászorult gyermekhez kell eljuttatni a konzerveket - mondta a polgármester.

(2008.07.24. Grátisz)

Meleg ételt biztosítanak rászorulóknak

A nyári szünetben is kerüljön meleg étel a gyermekek tányérjába! A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolások számára - több mint 7 millió forint értékben - 20 ezer 370 darab melegíthető konzervet biztosít Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata - egyebek mellett erről is döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. A konzervek folyamatosan érkeznek a gyártóktól, a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány rövid raktározás után gondoskodik a hatféle étel szétosztásáról. Dr. Kállai Mária alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: az előzetes felmérések alapján 671, többségében 10 év alatti rászorult gyermekhez kell eljuttatni a konzervet. Az előző évekhez hasonlóan a város öt különböző területén, előre meghirdetett időpontban osztják szét az élelmiszert; a feladat végrehajtását a szolnoki civil szervezetek aktivistái segítik.

(2008.07.03. Grátisz)

 
Adatvédelmi tájékoztató