Élménysziget Akadálymentes honlap
Facebook Profil
Értesüljön Ön is elsőként legújabb ajánlatainkról a FACEBOOK-on.
Jelölje be ismerősnek a következő profilt:
"Turisztikai És Szabadidő Központ"
Paintball

PAINTBALL

Csapatépítésre, osztálykirándulásra, táborozókra optimalizálva.

Tiszaliget élménysziget! (EFOP-1.2.12-17-2017-00002) projekt honlap megtekintéséhez kattintson ide.
Megjelent! Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 20 éve
Megtekintéshez kattintson ide
« Vissza

Sok szülőnek problémát okoz a nyári szünet

2011.10.06. - Szoljon.hu

 Hétfőn elkezdődött az iskolások által várva várt vakáció. Pontosan tizenegy héten át tart a pihenőidő. Hogy hogyan töltik a gyerekek? Ez a szülőknek okoz fejtörést.

- Amikor a gyerekemért mentem az oviba, elém állt az egyik óvónő és azt mondta, a következő héttől, ha lehet, ne vigyem már a kislányt - mondta egy anyuka. - Kiderült, ahol az anya gyeden, gyesen van a másik gyerekkel, azokat kérik meg az otthonmaradásra, mert az ovi így akarja csökkenteni a gyerekszámot nyárra. Az összevont csoport lévén a személyzet el tud menni szabadságra. Csakhogy minket váratlanul ért a felkérés, mert a gyerek szeret oviba járni, otthon meg esetleg unatkozhat, még ha a kistesójával jól el is van - tette hozzá az anya.
Ami a gyerekeknek kevésnek tűnik, hosszú lehet a szülőknek, hiszen nincs az a család, ahol ennyi időt szabadsággal, de főleg a táborok, nyári napközik díjával bírnának. Van, ahol egyetlen napközis tábor díját sem tudják állni, marad a kulcs a nyakban, a kisiskolás egyedül otthon, ha a szülők dolgoznak, és nincs nagyszülő, aki segítene. Az igazi gond a kisiskolások, de főleg az óvodások nyári elhelyezése. A legkisebbek nem maradhatnak felügyelet nélkül.

- Három ügyeletes óvoda lett volna nyitva az előzetes tervek szerint Szolnokon a nyári hónapokban, de a szülők igényeinek megfelelően ötre módosítottuk a nyitva tartó óvodáink számát - mondta Tótáné Tóth Éva, a Szolnok Városi Óvodák tanügyigazgató igazgatóhelyettese. - A szülőket előzetesen arról is megkérdeztük, hogy az ügyeletes óvodák közül melyikben szeretnék elhelyezni a kicsiket. Ehhez mérten, arányosítva oldottuk meg az elhelyezést. Június 18-tól 29-ig öt óvoda lesz nyitva, ezt követően pedig, a mérséklődő igényre tekintettel, július 2-től 20-ig három.

A nyár hátralevő részében kinyit az összes addig bezárt óvoda, az addig ügyeletes Hétszínvirág, Munkácsy és Százszorszép óvodák pedig bezárnak. Fontosnak tartjuk, hogy a szülők tudják: a gyermekelhelyezésben partnerek vagyunk. Amennyiben a családoknak a nyár folyamán változik az élethelyzetük, jöjjenek be nyugodtan a szülők, biztosan találunk megoldást a kisgyermekek elhelyezésére - tette hozzá.
Egerben az önkormányzat oktatási irodáján úgy szervezték meg az óvodák nyári zárva tartását: mindig legyen nyitva tartó intézmény, ahová a szülők vihetik a gyereket. Ezekre a helyekre hónapokkal ezelőtt be kellett jelentkezni. A szervezés pedig nem könnyű.
- Ebben az életkorban nagyon fontos a bizalom - mondja egy anyuka. - Elvi lehetősége lenne, hogy a gyereket akár mind a hat hétre másik oviba vigyük, amíg a miénk zárva tart. A gyakorlat viszont más. Az én kislányom elég zárkózott gyerek, nehezen ismerkedik, így olyan helyre tudjuk csak vinni a hat hétből egyre, ahová a csoportjából másik gyerek is megy. Így talán átvészeli. Mivel egyetlen nagymama tud segíteni, de ő az ország másik végében lakik, a fennmaradó időt nehéz megoldani. A férjem is, én is megyünk szabadságra azért, együtt is lesz a család, mégis azt mondom, sok ez a hat hét, amíg zárva az óvoda.

Valamivel könnyebb az iskolás gyerekek elhelyezése.
Évtizedek óta nagyon sok szülő számára jelent óriási segítséget a Szolnok városi önkormányzat és a Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány által szervezett nyári napközi, ahol pedagógusok felügyelete alatt változatos programokkal tölthetik a szünidő hétköznapjait a gyerekek. A táborban 1-7. osztályos tanulók vehetnek részt. A napközi június 18. és augusztus 31. között a tiszaligeti Szabadidő és Turisztikai Központban hétköznap 8-tól 16 óráig vehető igénybe.

Az ellátásért (ebéd és uzsonna) a diákok napközis térítési díjat fizetnek saját iskolájukban, a megszokott módon, havonta. A gyermekek az időszak folyamán bármikor bekapcsolódhatnak a napközis ellátásba.
A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. idén is megszervezi a több évtizedes hagyományokkal bíró sporttáborát. A mozogni vágyó, 6-tól 14 éves korú fiúknak és lányoknak kínálnak különböző sportágakat. A táborok célja a választott sportág(ak) alapjaival való ismerkedés, tapasztalatszerzés, a meglévő ismeretek bővítése, gyakorlása, egyúttal a nyári szünidő emlékezetes és hasznos eltöltése.

 
Adatvédelmi tájékoztató