Élménysziget Akadálymentes honlap
Facebook Profil
Értesüljön Ön is elsőként legújabb ajánlatainkról a FACEBOOK-on.
Jelölje be ismerősnek a következő profilt:
"Turisztikai És Szabadidő Központ"
Paintball

PAINTBALL

Csapatépítésre, osztálykirándulásra, táborozókra optimalizálva.

Tiszaliget élménysziget! (EFOP-1.2.12-17-2017-00002) projekt honlap megtekintéséhez kattintson ide.
Megjelent! Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 20 éve
Megtekintéshez kattintson ide
« Vissza

A szülők nem tudnak fizetni, csak az állam segíthet

2010.06.23. - Szoljon.hu

 Az ifjúsági táborokra szükség van. Azok többek, mint egyszerű üzlet, nevelő hatásuk is van. Mégis évek óta egyre kevesebb az iskolai csoport a hagyományos diáktáborokban. A faházas táborok ugyanis nem versenyezhetnek a sok csillagos szállodákkal.


Az ifjúsági turizmus érték, és nemcsak gazdasági értelemben — ebben egyetért minden szakember. Egyfelől bevételt, megélhetést biztosíthat az táborok üzemeltetőinek, másfelől azonban a nevelés eszközei is. Az általános és középiskolás fiatalok évtizedeken át ilyen táborokban tapasztalták meg, hogyan kell együttműködni, összefogva, közösen sikereket elérni. A statisztikai adatok 2003 óta egyre erőteljesebb visszaesést jeleznek az ifjúsági turizmusban. Mára vannak az országnak olyan térségei, ifjúsági szálláshelyei, ahol táborozó iskolásokkal nem is találkozni.
Sokak szerint ennek egyik oka, hogy drágák a táborok, és azokat sok szülő nem tudja megfizetni. Bíró Árpád, a szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány vezetője azonban másban látja a baj gyökerét. 

— Idén táborainkban egy hetes üdülés, napi háromszori étkezéssel 21 ezer forint. Ám míg régebben egy fajta presztízst jelenetett a pedagógusnak bekerülni a táboroztató tanárok közé, mára már lassan csoda számba megy a táboroztató tanár — érvel az igazgató.  Bíró Árpád szerint az értékrend felborulása figyelhető meg ezen a téren is. 

Régebben kialakult rendje volt annak, hogy melyik korosztálynak mi dukál. Az általános iskolásokat ösztönözni lehetett a nyári táborral. A középiskolások, egyetemisták hátizsákkal járták az országot. A középkorúak vállalati üdülőkben nyaraltak és 50 év fölötti korosztályból is csak kevesen ismerték meg a csillagos szállodákat. Ma azonban a gyerekeknek is külföldi utakat szerveznek. A 30-40 éve épült táborok, a 4-6 ágyas faházaikkal nem tudják elvenni a versenyt a internet hozzáférést, légkondicionált szobákat kínáló szállodákkal. 

A táborokat igazán nem a csillagok minősítik, hanem a programok. Erre egy elképzelést már ismertetett is Bíró Árpád az ifjúsági szállásadók szövetségének vezetőivel. E szerint egy külön szervezetre lenne szükség, amely csak a táboroztatásokkal foglalkozik. Az itt dolgozó pedagógusok, a tanév közben a gyerekek életkorához, az iskolában tanultakhoz és az ország tájegységeihez egyaránt igazodó tábori programokat készítenének el, és ajánlanák ki az iskoláknak. A vakáció idején pedig levezényelnék ezeket a táborokat. Így országosan évente 70-75 ezer gyermek táboroztatását lehetne megoldani. Mindehhez 8-10 iskolányi pedagógusra lenne szükség, közel ötszáz főre. Ezeknek a programoknak a jelenlegi ifjúsági és gyermektáborok adhatnának helyet, melyeknek így nem maradhatna el a korszerűsítése sem. Mint ahogy az állami szerepvállalás sem. 

— A gyermeküdültetés soha sem működött állam támogatás nélkül. Erre ma is szükség lenne. Mi azonban nem halat, hanem hálót kérünk. Annak a szervezetnek a működtetését, mely megtöltené tartalommal, programokkal a táborokat. — fogalmazott Bíró Árpád. — Az erre a célra fordított összegek töredéke annak a gazdasági társadalmi veszteségnek, melyet a jól, és tudatosan szervezett oktató-nevelő táborok elmaradása okozhat. Az egymás közelségét elviselni nem tudó, motiválatlan, neveletlen generáció nem lehet hosszú távon egy erős nemzet alkotója. 

Főiskolai tananyag lett a gyermeküdültetés 

Első lépéseket már megtette az ifjúsági turizmus fellendítésére a Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány és a Szolnoki Főiskola. A turizmus szakos hallgatók ugyanis már a most véget érő tanévben több tanórán át ismerkedtek a gyermeküdültetés gondjaival. A jövő szakemberei ugyanakkor bekapcsolódtak közös megoldás keresésbe is.
 
Adatvédelmi tájékoztató