Élménysziget Akadálymentes honlap
Facebook Profil
Értesüljön Ön is elsőként legújabb ajánlatainkról a FACEBOOK-on.
Jelölje be ismerősnek a következő profilt:
"Turisztikai És Szabadidő Központ"
Paintball

PAINTBALL

Csapatépítésre, osztálykirándulásra, táborozókra optimalizálva.

Tiszaliget élménysziget! (EFOP-1.2.12-17-2017-00002) projekt honlap megtekintéséhez kattintson ide.
Megjelent! Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány 20 éve
Megtekintéshez kattintson ide
« Vissza

Szolnokiak estek áldozatul egy fertőzésnek Szepezden

2008.07.21. - Szoljon.hu - Bogdán János

 Kellemetlenül ért véget a balatoni táborozás a szolnoki Fiumei úti iskola kilenc diákja és egy tanára számára. Valószínűleg vírusfertőzés okozta rosszullétüket, amely miatt jelenleg is az ajkai kórházban ápolják őket.

— Közel két évtizede járok Balatonszepezd-Fürdőre, de még soha nem tapasztaltam hasonlót. Szálláshelyünkre mindenesetre nem lehet panaszom. Az egész táborban tisztaság és rend uralkodott, laikusként ebben nem találok semmi kivetni valót — szögezte le Rusvai Károly, a történtekkel kapcsolatban a negyven diákból és öt pedagógusból verbuválódott szolnoki iskolás csoport vezetője. — Múlt héten kedden és szerdán is volt egy-egy betegünk, de ők hamar rendbe jöttek. Vasárnap viszont egy nagyon agresszív vírus támadott meg bennünket. A kór lefolyására jellemző, hogy délelőtt még semmi gond nem volt, délután négykor pedig már orvost kellett hívnunk, olyan hirtelen legyengültek a hányásos-hasmenéses tünetektől szenvedő gyerekek és a kolléga. Gyorsan érkezett a segítség és a doktor úr hívására hamarosan egy seregnyi mentőautó, sőt egy mentőhelikopter is felsorakozott.

Végül kiderült, kissé talán túlzó is volt ez a mozgósítás, hiszen senkinek az állapota nem követelt meg életmentő beavatkozást, ám ha már kijöttek, két tanulót a légimentősök is elszállítottak. Én őszintén szólva örültem ennek a felhajtásnak, hiszen legalább éreztem: jó kezekben vagyunk. A mára virradó éjszakám azonban még így is elég nyugtalanul telt. Akkor jött ki rajtam az átélt izgalmak okozta fáradtság, no meg éberen figyeltem: nem kapják-e el mások is a kórt. Szerencsére nem terjedt tovább a fertőzés, így azzal a tizenhét gyerekkel, akiket a vasárnap folyamán nem vittek el a szüleik, rendben hazaértünk.
Rusvai Károly hangsúlyozta, a történtekre azért sem talál ésszerű magyarázatot, mert mindegyik táborozótól orvosi igazolást kért és kapott az indulás előtt. Az eset furcsaságáról szólva pedig elárulta: vele együtt családja is részese volt a kellemetlen kalandnak. Felesége ugyan korábban hazautazott, ám otthon — ha nem is ilyen súlyos tüneteket mutatva — megbetegedett. Nagyobbik lánya szintén nem úszta meg egészségesen az üdülést, ám őt nem kellett kórházba szállítani. Az egyik munkatársa viszont saját gyermekével együtt jelenleg is az ajkai egészségügyi intézményben lábadozik.
Okot a létesítmény fenntartója, a szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány igazgatója sem talált a megbetegedésekre. Különösen, hogy soha sem fordult még elő hasonló a Szepezd-fürdői táborban.
— Úgy gondolom, az önmagáért beszél, hogy a tisztiorvosi szolgálat munkatársai délelőtti vizsgálatuk során nem találtak semmiféle konyhatechnológiai és higiéniai hibát, illetve hiányosságot — vélekedett Bíró Árpád, akitől azt is megtudtuk: a tábor a hatóságok egyetértésével működhet tovább és hétfőn már újabb csoportot fogadott.
— Ettől függetlenül személy szerint is rendkívül sajnálom, hogy a szolnoki gyerekek nyaralása ilyen kellemetlen közjátékkal végződött — fogalmazott az ügyvezető.
Bár az eddigi minták vizsgálata még tart és a betegség kiváltójára várhatóan csak napok múlva derül fény, a kistérségi ÁNTSZ kirendeltség vezetője is úgy látta: a házigazdák nem felelősek a megbetegedésekért.
— Folyamatosan kapcsolatban állunk minden érintett szervezettel és intézménnyel, ám az eddigiek ismeretében egyetlen jel sem utal arra, hogy ételmérgezés történt volna. Feltételezésünk szerint sokkal inkább valamiféle — mostanában máshol is előforduló — vírusos gyomor-, illetve bélrendszeri fertőzés okozta a galibát — tájékoztatta lapunkat dr. Szabó József. A tisztifőorvos lapunknak elmondta: legfrissebb információi szerint az ajkai kórházba szállított betegek a körülményekhez képest jól vannak. Infúziós kezelést kaptak és várhatóan egy-két napon belül hazatérhetnek. Ezen kívül megerősítette: a szakellátásra csupán az elkülönítés, valamint a fertőzöttek kiszáradásának megelőzése érdekében volt szükség.
 
Adatvédelmi tájékoztató